30 Nisan 2014 Çarşamba

TOHUM AMBARLARININ (TAM) PRENSİPLERİ


1. Geleneksel tohumlar hiç kimsenin şahsi malı değildir; bize atalarımızdan kalan emanettir; ortak insanlığın ve doğanın mirasıdır; buna göre davranılmalıdır.
2. Her tohum değerlidir; annemin tohumu daha değerlidir; anneannemin tohumu en değerlidir.
3. TAM, geleneksel tohumları doğal yollardan üreterek, depolayıp saklayarak, paylaşarak devamlılığını sağlar.
4. Bu toprakların derinliğinden gelen, tohumlar ve doğa ile yakın birliktelik içinde oluşan, geleneksel tarım kültürü ve bilgileri, tohumlar kadar önemlidir. TAM, tohumla birlikte bu bilgilerin de alınmasını, paylaşılmasını ve yaşatılmasını sağlar.
5. TAM’da üretilen tohumların, maddi menfaat beklemeden isteyenlere dağıtılması esastır. Ancak bu tohumları alan kişilerin de, elde edecekleri tohumlardan bir kısmını TAM’a göndermeleri beklenir.
6. Tohumların kayıt altında tutulmaları gerekir. En azından her bir tohumun:
- Cinsi,
- Türü,
- Kaynağı,
- Üretim yeri, (ilçe ismi yeterlidir)
- Üretim yılı,
- Ambar no,
gibi bilgilerin yazılı olarak tutulması gerekir. Ürün ve yetiştiricilikle ilgili bilgiler elden geldiğince ayrıntılı olarak tutulmalıdır.
7. TAM, tohumların paylaşım araçlarının ve yollarının çeşitlendirilmesi için gayret gösterir. Örneğin:
a. Yerel yönetimlerle beraber,
b. Yerel sivil toplum kuruluşlarıyla beraber,
c. Web site, blog, iletişim grupları aracılığıyla,
d. Eş-dost, meslek çevreleri, ilgi grupları aracılığıyla,
e. Yerel medyanın dikkatini çekerek,
f. Festival, panel, toplantı, kahve toplantıları, pazarlarda etkinlikler, piknikler, çaylar, vs. yol ve yöntemlerle tohumların paylaşımını destekler.
8. Tohumların yöreye has olması sebebiyle başka bölgelerde yetişmeyeceğini düşünmez. Tohumların farklı iklim bölgelerindeki davranışlarını izlemenin faydalı olduğuna inanır. Belki de daha farklı özellikte bir ürün elde edilecektir.
9. Aynı zamanda birçok yörenin sevdiği, özel olarak bu veya şu bölgeye ait olduğu algılanan ve sevilen çeşitlerin yetiştiriciliğinde, o çeşidin saflığını koruyan ekim mesafeleri, tohum saklamasında alınacak gerekli tedbirlerle o çeşidin olduğu gibi bozulmadan devamının sağlanmasını hedefler.
10. Geleneksel tohumların yerinde üretim durumu, dikkatle, mümkün olduğu oranla takip edilmelidir. TAM, geleneksel tohumların ekim alanlarını tespit edip izleyerek, onların devamlılığının sağlanmasında katkıda bulunur. Şayet geleneksel tohumların ekilmesinde bir aksama hissedilir ya da çiftçi ekmeden vazgeçerse , o çeşidin yok olma tehlikesini sezip, geleneksel tohumun devam ettirilme görevini üstlenir.
11. TAM, kendi aralarında ihtisaslarına göre gruplara ayrılabilir. Buğdaygiller, baklagiller, yazlık sebzeler, kışlık sebzeler, yumrulu bitkiler, soğanlı bitkiler, aşı çelik ve tohumla ile çoğaltılan meyveler, asmalar v.b. gibi.  Bu tip ihtisaslaşmaya, TAM kurulup işlemeye başladıktan sonra, ambar sahibi kişilerin isteğine göre karar verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder