30 Nisan 2014 Çarşamba

EMANETCİLER DERNEĞİ, TÜRKİYE'NİN "TOHUM AMBARLARI"NI KEŞFETMEYE DEVAM EDİYOR

SADIK TURAN
Tohum Ambarları Yerel Koordınatörü Arif Şen Mart sonu-Nisan başları arasında Doğu Karadeniz’e Tohum Ambarlarıyla buluşmaya yola çıktı. Amasya Merzifon’dan başladı. TÜM KÖY-SEN Yönetim Kurulu Üyesi, büyük oranda konvansiyonel çiftçilik yapan Sadık Turan’a Tohum Ambarı katılım belgesi takdim edildi. Çiftliği verimli olan Merzifon ovasında bulunan Sadık Bey kendi ailesinin tüketimi için geleneksel tohum ve yöntemlerini kullanarak üretim yapıyor. Yıllardır ekim alanı daralan Merzifon Karası üzüm cinsini kendi bağında yetiştiriyor ve şarap üretiyor. Yerel çeşitlerin devamına ilişkin olarak şunları söylüyor:  “Çocuklarımın geleceği için duyduğum endişe neyse tohumlar için de aynı endişeyi duyuyorum, onun için tohumlarımızı aynı özenle korumaya çalışıyorum.”

RAHMETLİ YAKUP ŞAMCI VE EŞİ
Merzifon’dan Kars’a bugün rahmetle andığımız Yakup Bey’e sertifikasını vermek için yola çıkıldı. Kars’ta kendi köyünden emekli olan öğretmen Yakup Şamcı emeklilik sonrası çiftcilik yapmaya başlamış. Kars bölgesinde eski buğday çeşitlerinin korunması için yapılan ilk projelerden bu yana çiftçiler arasında önderliği ile anılıyor. Bir grup çiftçi ile organik tarım yapıyordu ve aynı zamanda kooperatif çalışmaları yürütüyordu.

Kars’taki diğer bir Tohum Ambarımız ise ziraatçı olan Necdet Daşdemir. Kars merkezine bağlı bir köyde Genç Çiftciler Grubu adı altında organik ve geleneksel çiftcilik yapıyorlar. TAM katılım belgesi Genç Çiftciler Grubu adına Necdet Bey’e verildi. Kendisinin tarım alanında başta eski buğday çeşitleri üzere tohum korumacılık çalışmalarını yürütmekte bulunuyor.

MUHAMED BAĞDİGEN
Emanetçiler’in Tohum Ambarları katılım belgelerinin takdim ziyaretlerinin bir sonraki durağı Erzurum Pasinler’di. Burada Muhammed Bağdigen’le buluştu. Kendisi Milli Eğitim’de çalışıyor ve aynı zamanda çiftçilik yapıyor. Sebze üretiminde Erzurum’un klimasından kaynaklı sorunlarla karşılaşmış ve bu sorunlara çözüm olması için bir çok yol denemiş. Örneğin sebze fidelerinin bir kısmını örtü altında yetiştirip büyüttükten sonra bahçesine dikerken aynı tohumları açık yere de dikerek kontrollü bir biçimde adaptasyon sağlamaları çalışmaları yapmış. 3-4 yıldan bu yana tohum toplayıp yetiştiriyor, önemli ölçüde bir tohum koleksiyonunun olduğunu söyleyebiliriz…

MURTEZA AYDIN VE AĞABEYİ
Buradan hareket ederek Erzincan’ın Ekinci köyüne ulaşıldı ve Murtaza Aydın’a bahçevanlık çalışmaları için Tohum Ambarı katılım belgesi teslim ediliyor. Murtaza Aydın, uzun yıllar İstanbul’da yaşamış. Şimdi atalarının köyünde küçük bir yeri var ve burada ürettiği ile geçinmeye çalışıyor. Kış geldiğinde köyde iki kişi kalıyorlar. Doğa meraklısı ve olağanüstü bir gözlemci… Çevredeki köylerin yaşlılarından öğrendiklerini kendi deneyimlerinden öğrendikleri ile  sentezleyip kendi toprağında uygulamaya çalışıyor.

MUSTAFA AFACAN

Diğer bir Tohum Ambarımız Cem Birder ile birlikte Mustafa Afacan’a sertifikası verilirken.
Yerel Tohum Ambarları projesi koordinatörü Arif Şen Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz yörelerine yaptığı ziyaretlerde Tohum Ambarı olmayı kabul etmiş ambar sahiplerine sertifikalarını takdim etti. Bu seferki gezisinde ilk olarak Kastamonu’da sertifikalı organik üretim yapan arkeolog-gazeteci Mustafa Afacan’ı ziyaret etti. Afacan Siyes Buğday Şenliği düzenleyicilerinden ve aynı zamanda yaklaşık üç yıldır çiftçilerin kendi aralarında geleneksel tohumları paylaşmalarını organize edenlerden…
ALİ YENER
Kastamonu’nun ardından Zonguldak’a geçen Emanetçiler ekibi Alaplı beldesinde ailesiyle birlikte çiftçilik yapan Ali Yener’in evine ziyaret yapıyor. Ali Yener gerçekten bilinçli bir çiftçi olarak sebze-meyve faaliyetlerini yürütmenin yanı sıra arıcılık da yapıyor.

TUNCER SARIKAYA

Yerel Tohum Ambarları projesi üyelerinin sertifika dağıtımı Doğu Karadeniz’de devam etti.
Proje koordinatörü Arif Şen Tuncer Sarıkaya’ya sertifikasını takdim etmek üzere Ardahan’a gitti. Ardahan merkezde sebze toptancılığı yapan Sarıkaya yöre köylerinin eski çeşitleriyle yakından ilgileniyor ve ev içi tüketim için bu çeşitleri yetiştiriyor. Yörenin çeşidi olan Kavılca buğdayını da yetiştiriyor.
METİN KARCI
Kahramanmaraş’taki Tohum Ambarımız Metin Karcı
Tohum Ambarımız Metin Bey kırsal kalkınma projesi çerçevesinde yörenin birkaç köyünde frambuaz yetiştirilmesine öncülük edenlerden.
Tohum Ambarları koordinatörleri Arif Şen ve Nejat Pars Kahramanmaraş’a bağlı Andırın beldesinde Metin Karcı’ya sertifikasını verdiler. Andırın Kiraz Üreticileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Karcı uzun zamandan beri bölgedeki eski tohumlara sahip çıkarak köylülerin ürünlerinin değerlendirilmesi ve küçük çiftçinin kalkınması için önemli çalışmalar yürütüyor.
MUSTAFA FATİH BAKIR
Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü eğitmeni Mustafa Fatih Bakır.
Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü’ne ev sahipliği yapan Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği’de Tohum Ambarımız oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder